Alergia, nadwrażliwość i nietolerancja – czy to jedno i to samo?

Autor:
Doktor Problem
Opublikowany:
Kategorie:
Zdrowie
Tagi:


W dzisiejszych czasach nie ma chyba osoby, która nie cierpiała by na alergię, nadwrażliwość czy nietolerancje pokarmową lub nie miała wśród najbliższych osoby której dotyczy ten problem. Śmiało można powiedzieć, że obok nowotworów i chorób metabolicznych jest to jedna z najczęściej pojawiających się dolegliwości dzisiejszych czasów, skutecznie uprzykrzających ludziom życie. Pojawia się coraz częściej, wpływając na nasze zdrowie i samopoczucie.

Czy alergia, nadwrażliwość i nietolerancja to jedno i to samo? Z tym pytaniem wiele osób zwraca się do lekarza, czy dietetyka specjalizującego się w diagnostyce i leczeniu wyżej wymienionych schorzeń. Okazuje się że mimo iż są to często mylone pojęcia, to zupełnie różne zaburzenia, o różnych objawach i różnych mechanizmach powstawania w organizmie.

Nietolerancja pokarmowa – czym jest?

Reakcja na spożywany pokarm może być o podłożu immunologicznym (czyli mieć związek z reakcją układu odpornościowego) lub nie. Jeśli układ immunologiczny nie zostanie aktywowany po spożyciu czynnika toksycznego dla organizmu, mówimy o niealergicznej nadwrażliwości pokarmowej, zwanej także nietolerancją. Substancje które najczęściej powodują nietolerancję to laktoza (cukier mleczny), fruktoza (cukier owocowy) oraz histamina (amina biogenna znajdująca się w wielu różnych produktach spożywczych). Nietolerancja tych substancji polega na upośledzonym wydzielaniu enzymu trawiennego odpowiedzialnego za ich rozkład w organizmie lub ich zaburzonym wchłanianiu z jelita. Szacuje się że dotyka ona 25-45% populacji w Europie. Najczęściej objawia się problemami ze strony układu pokarmowego.

Alergie pokarmowe

Inny jest mechanizm powstawania reakcji alergicznych. Tutaj zaangażowany jest układ odpornościowy organizmu. Zależnie od tego kiedy pojawiają się objawy i jak one wyglądają, diagnozowana jest alergia IgE-zależna (typu I) lub IgG-zależna (typu III, nadwrażliwość pokarmowa). Mogą one pojawić się bardzo wcześnie, nawet zaraz po urodzeniu. Często jest to choroba z której się nie wyrasta, czasem jednak poprzez odpowiednią dietę niektórym udaje się z niej wyleczyć.

Alergia typu I

Kiedy pada hasło „alergia” ludzie kojarzą ją zazwyczaj z alergią IgE-zależną. Jej objawy są właściwie natychmiastowe i często wystarczy minimalna ilość alergenu (produktu wywołującego alergię) aby pojawił się stan czasem nawet zagrażający życiu. Może pojawić się wstrząs anafilaktyczny, duszności, problemy skórne (suchość skóry, pokrzywka, swędzenie), katar, łzawienie i zaczerwienienie oczu, biegunka, ból brzucha czy skaza białkowa.

Nadwrażliwość pokarmowa – alergia IgG-zależna

Innym rodzajem alergii jest alergia IgG-zależna, nazywana także IgE-niezależną, alergią III (oraz także IV) typu oraz nadwrażliwością pokarmową. Szacuje się, że dotyka ona niemal połowę mieszkańców Europy i Stanów Zjednoczonych. Jej objawy często pojawiają się dużo później – nawet do czterech dni po spożyciu produktu wywołującego nadwrażliwość, przez co są dużo cięższe do zidentyfikowania i zdiagnozowania. Co gorsze, często są jeszcze mniej specyficzne i zupełnie nie podejrzewane o podłoże alergiczne. Należą do nich między innymi: zespół jelita nadwrażliwego (zaparcia, biegunki, wzdęcia), bóle brzucha, otyłość, cukrzyca typu II, nadciśnienie tętnicze, zmiany skórne (atopowe zapalenie skóry, łuszczyca, świąd, trądzik, suchość), ADHD, ciągłe zmęczenie, depresja, migrenowe bóle głowy, choroby mięśniowe i stawowe.


Frazy wpisywane w wyszukiwarkach aby znaleźć ten artykuł:
| |

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nazwa *
Email *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Przeczytaj poprzedni wpis:
Problem z rzuceniem wagi

Nie będę pisał o dietach. W artykule tym przedstawie problem odchudza od strony psychologii, siły woli, nawyków i prokrastynacji. Nieważne...

Zamknij