Co i jak jeść aby poradzić sobie z drożdżycą?

Autor:
Doktor Problem
Opublikowany:
Kategorie:
Zdrowie
Tagi:


Warzywa

Spożywane w trakcie diety warzywa powinny być pochodzenia organicznego, czyli być uprawiane w gospodarstwach ekologicznych. Gwarantuje to mniejszą zawartość substancji szkodliwych, które są szczególnie odradzane w trakcie leczenia. Są one bogate w fitozwiązki, niezbędne do regeneracji organizmu, zapobiegające powstawaniu zmian nowotworowych. Mają właściwości alkalizujące, zmniejszają kwasowość organizmu, pomagają leczyć stany zapalne. Najlepsze w trakcie kuracji przeciwgrzybiczej są zielone warzywa liściaste.
Zawierają mało węglowodanów, a dużo witamin i składników mineralnych niezbędnych do odbudowania naturalnej mikroflory przewodu pokarmowego. Należą do nich między innymi: szpinak, rukiew wodna, kapusta, liście szkarłatki, rzepy i mniszka lekarskiego, rukola, kapusta chińska, pekińska, jarmuż oraz kiełki. Polecane są także warzywa krzyżowe: brokuły, kalafior i brukselka. Należy pamiętać także o tym, że warzywa psiankowate (bakłażan, pomidor, papryka), fasola i nasiona roślin strączkowych, dynia i bataty były spożywane w mniejszych ilościach ze względu na ich właściwości prozapalne i dużą zawartość skrobi.

Owoce

Spożycie owoców powinno ograniczyć się do jednej porcji dziennie, ze względu na dużą zawartość cukrów prostych. Wyjątkiem jest avokado, grejpfrut oraz sok z cytryny i limonki, które można spożywać w większych ilościach. Jedząc owoce należy pamiętać o tym żeby były pochodzenia organicznego. Zupełnie wykluczyć należy owoce suszone i soki owocowe ze względu na większą zawartość cukrów. Najlepszym wyborem jednej porcji owoców dziennie (nieduży owoc, lub garść mniejszych) są: jabłka, owoce jagodowe (borówki, truskawki, maliny, jeżyny), miąższ kokosowy i oliwki. Zarówno spożywając warzywa jak i owoce szczególną uwagę należy przykładać nawet do najmniejszych oznak występowania pleśni. Jest ona szczególnie niebezpieczna w diecie przeciwgrzybiczej.

Produkty zbożowe

W trakcie stosowania diety (a najlepiej także po jej skończeniu) spożywać należy tylko pełnoziarniste i nierafinowane produkty. Należą do nich: amarantus, ryż brązowy i dziki, kasza gryczana i jaglana, ciemny makaron, quinoa (komosa ryżowa), sorgo, bezglutenowy i niezanieczyszczony owies oraz teff. Dobrze jest także ograniczyć spożycie glutenu przez pierwsze sześć tygodni kuracji – unikać pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa nieoczyszczonego. Jeśli problemy zdrowotne zmniejszają się, można próbować włączać do diety pełnoziarniste płatki i mąki żytnie, orkiszowe, jęczmienne. Pamiętając o tym, że w razie pogorszenia się stanu zdrowia należy je z powrotem wycofać z diety. W przypadku spożywania pieczywa powinno się wybrać na zakwasie lub proszku do pieczenia.

Nabiał

Z grupy nabiału spożywać można serwatkę (jest bardzo dobrym źródłem wapnia). Jeśli ktoś ma dostęp do kefiru, twarogu i maślanki z gospodarstw ekologicznych, gdzie są one produkowane z mleka niepasteryzowanego to po sześciu tygodniach może je stopniowo wprowadzać do jadłospisu, pamiętając że jeśli dolegliwości zaostrzą się lub pojawią się nowe, to należy je wycofać z menu.

Oleje, orzechy i słodziki

Odpowiednie do stosowania oleje to tłoczone na zimno: migdałowy, kokosowy, sezamowy, słonecznikowy, lniany, z pestek winogron, avocado i oliwa z oliwek. Można śmiało jeść także większość orzechów i nasion (migdały, ziemię lniane, słonecznik, sezam, pestki dyni, orzechy piniowe, macademia, brazylijskie, włoskie i laskowe). Z substancji słodzących można używać stevię, korzeń cykorii oraz w niewielkich ilościach ksylitol.

Zioła i dodatki

Można spożywać wszystkie zioła – zarówno świeże jak i suszone – poprawiają one trawienie a ponadto większość z nich ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Do przygotowywania potraw można używać naturalny ocet jabłkowy lub ryżowy, musztardę i spirulinę. Warto używać także większe ilości czosnku, imbiru oraz kurkumy – pomagają one walczyć z drobnoustrojami chorobotwórczymi w organizmie.
Produkty, których powinieneś unikać na diecie przeciwgrzybiczej znajdziesz w artykule Czego powinienem unikać w diecie jeśli zdiagnozowano u mnie problemy z candydozą?


Frazy wpisywane w wyszukiwarkach aby znaleźć ten artykuł:
| | | | |

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nazwa *
Email *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Przeczytaj poprzedni wpis:
Czego powinienem unikać w diecie jeśli zdiagnozowano u mnie problemy z candydozą?

Odpowiednia dieta jest niezwykle ważna w leczeniu grzybicy – w końcu jednym z powodów jej pojawienia się w organizmie było...

Zamknij