Czy zdrowa żywność rzeczywiście jest dla wszystkich tak samo zdrowa?

Autor:
Doktor Problem
Opublikowany:
Kategorie:
Zdrowie
Tagi:


Od początku świata ludzie poszukiwali pokarmów, które zapewniłyby im zdrowie, młodość i piękno. Na półkach sklepowych są one obok pokarmów toksycznych, które uważa się za powodujące otyłość i inne problemy zdrowotne. Każdy wie, że jedzenie pewnych pokarmów jest niezdrowe i szkodzi. Nie ma osób, które z pełnym przekonaniem powiedziałyby że codzienna dieta bazująca tylko na hamburgerach, słodzonych napojach gazowanych i cukierkach jest receptą na długie i szczęśliwe życie w zdrowiu i sile.

Bezradni lekarze

Zmorą dzisiejszych czasów jest ciągłe nasilanie się przewlekłych dolegliwości takich jak migreny i bóle głowy, zespół jelita nadwrażliwego, chroniczne zmęczenie, bezsenność, problemy skórne, bóle stawowe czy mięśniowe, reumatyzm, otyłość, bezpłodność. Często lekarze wielu specjalności nie są w stanie dojść do tego co pacjentowi dolega przepisując mu różne leki mające na celu likwidować objawy a nie leczyć przyczynę. Środki te maskując objawy pomagają na chwilę lub w ogóle, a stan organizmu potem pogarsza się i pojawiają się inne skutki uboczne. Wiele chorób z którymi medycyna nie może sobie nadal poradzić – takich jak zespół ADHD czy autyzm u dzieci także są związane z tym co jemy i jaki wpływ te produkty mają na nasz organizm.

„Zdrowa-niezdrowa” dieta

Kiedy dokucza zdrowie i nie można znaleźć prostego lekarstwa często słyszy się o tym żeby stosować zdrową dietę: jeść dużo ryb, warzyw, produkty prozdrowotne takie jak jagody goji, czosnek niedźwiedzi siemię lniane czy amarantus. Ograniczamy ilość produktów stanowiących naszą dietę a czasem dolegliwości zamiast zniknąć jeszcze zwiększają się.
Niestety nie zawsze pokarmy powszechnie uważane za zdrowe dobrze służą każdej osobie. Nie wszystkie zalecenia żywieniowe są odpowiednie dla każdego organizmu. Dzieje się tak z powodu występowania utajonej postaci alergii – alergii IgG-zależnej. W przeciwieństwie do alergii typu I, czyli reakcji natychmiastowej i dużo łatwiejszej do wykrycia tutaj objawy pojawiają się dużo później, czasem nawet do kilku dni po spożyciu toksycznych dla organizmu pokarmów. Różne instytuty zajmujące się diagnostyką alergii informują, że ta postać alergii dotyka 45% ludzi w Europie i Stanach Zjednoczonych. Ponadto dużo częściej występuje ona u kobiet niż u mężczyzn.
Skąd się bierze alergia III typu?
Nadwrażliwość pokarmowa pojawia się zazwyczaj u osób, które z różnego powodu mają problemy z nieszczelnym nabłonkiem jelita. Obecnie prowadzony przez nas tryb życia silnie na to wpływa. Ciągły stres, nadużywanie alkoholu, przebyte choroby i zakażenia oraz coraz więcej i częściej stosowanych od najmłodszych lat leków (a zwłaszcza antybiotyków i niesteroidowych leków przeciwzapalnych) tylko pogarszają stan naszego jelita, a co za tym idzie powodują silniejsze postacie alergii. Bardzo istotne jest także to, że kobieta będąca w ciąży lub karmiąca piersią, która cierpi na nadwrażliwość pokarmową, a nie stosuje odpowiedniej diety przekaże dolegliwości dziecku.

Diagnoza

Co ważne – istnieje bardzo łatwy sposób na wykrycie tego typu alergii i pozbycie się nadwrażliwości, a wraz z nią wielu schorzeń z którymi nie można sobie było wcześniej poradzić. W większości większych miast w Polsce istnieje możliwość pobrania krwi do badania w kierunku nadwrażliwości pokarmowych. Wyniki pojawiają się po kilku dniach i wtedy też można wprowadzać nową dietę w życie.

Leczenie

Wprowadzając nowy jadłospis wyklucza się produkty reaktywne, a pozostałe dzieli się na kilka grup – umożliwiających stosowanie diety rotacyjnej. Jej założeniem jest nie obciążanie organizmu codziennie tymi samymi substancjami znajdującymi się w żywności, aby mógł on sobie poradzić z ich metabolizmem. Dzięki podzieleniu jedzenia na kilka grup zapewnia się organizmowi dużą różnorodność przyjmowanego pokarmu. Po pewnym czasie pod kontrolą lekarza lub dietetyka wprowadza się wykluczone wcześniej produkty – obserwując organizm czy reaguje on negatywnie czy nie. W niektórych przypadkach (u osób u których objawy są mniej silne i nie bardzo uciążliwe) można wrócić do spożywania większości wykluczonych wcześniej produktów jeśli dokuczające wcześniej objawy nie powracają. Jedynym ograniczeniem dietetycznym jest wtedy stosowanie diety rotacyjnej.


Frazy wpisywane w wyszukiwarkach aby znaleźć ten artykuł:
| |

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nazwa *
Email *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Przeczytaj poprzedni wpis:
Jak sprawdzić czy cierpię na alergię, nadwrażliwość czy nietolerancję?

Mimo, że wszystkie trzy dolegliwości są związane z tym co jemy, każda z nich różni się znacznie od dwóch pozostałych....

Zamknij